Οι γιορ­τές κα­τα­φτά­νουν!

Τα χρι­στου­γεν­νιά­τι­κα δέ­ντρα στο­λί­ζο­νται, τα γλυ­κί­σμα­τα ετοι­μά­ζο­νται, τα λα­μπά­κια και τα παι­χνί­δια έχουν στο­λί­σει το σπίτι από άκρη σε άκρη.

Θα πρέ­πει να εί­μα­στε προ­σε­κτι­κοί με το τί θα είναι αυτό που θα ασχο­λη­θεί ο σκύ­λος και η γάτα μας

Εν­θου­σια­σμός μοι­ρά­ζε­ται σε όλους τους κα­τοί­κους του σπι­τιού, δί­πο­δους αλλά κυ­ρί­ως στους τε­τρά­πο­δους. Όλα αυτά τα γυα­λι­στε­ρά κρε­μα­σμέ­να αντι­κεί­με­να με κου­δου­νά­κια και κορ­δέ­λες δε μπο­ρούν παρά να εξά­ψουν την πε­ριέρ­γεια αρ­χι­κά, στη συ­νέ­χεια την «κα­τά­κτη­ση» και τε­λι­κά την πο­λύ­ω­ρη ενα­σχό­λη­ση από τον αγα­πη­μέ­νο μας φίλο.

Για να δια­τη­ρη­θεί όμως αυτό το γιορ­τι­νό κλίμα καλό θα είναι να εί­μα­στε και λίγο προ­σε­κτι­κοί με το τί θα είναι αυτό που θα ασχο­λη­θεί ο σκύ­λος και η γάτα μας.

Κορ­δέ­λες, κλω­στές, μικρά αντι­κεί­με­να που μπο­ρούν να απο­σπα­στούν από ένα με­γα­λύ­τε­ρο μπο­ρούν τυ­χαία να κα­τα­πο­θούν από το ζώο. Σε αυτή την πε­ρί­πτω­ση η τύχη των ξένων σω­μά­των μπο­ρεί να ποι­κί­λει από την απο­μά­κρυν­σή τους με τον εμετό ή με τα κό­πρα­να, αλλά και την δη­μιουρ­γία γα­στρί­τι­δας, τον τραυ­μα­τι­σμό της στο­μα­τι­κής κοι­λό­τη­τας ή ακόμα και την έμ­φρα­ξη κά­ποιου τμή­μα­τος της πε­πτι­κής οδού εξαι­τί­ας της αδυ­να­μί­ας απο­βο­λής τους.

Λα­μπά­κια, κα­λώ­δια και ό,τι άλλο είναι συν­δε­δε­μέ­νο με το ρεύμα μπο­ρεί να «μα­σου­λη­θεί» και να προ­κα­λέ­σει ηλε­κτο­πλη­ξία ή να χω­ρι­στεί σε κομ­μά­τια και να κα­τα­πο­θεί και αυτό.

Λου­λού­δια φρέ­σκα σε αν­θο­δέ­σμες ή γλά­στρες αν κα­τα­πο­θούν υπάρ­χει πι­θα­νό­τη­τα να προ­κα­λέ­σουν το­ξί­κω­ση. Η πα­ρού­σα ανα­φο­ρά αφορά κυ­ρί­ως σε γάτες οι οποί­ες λόγω του μι­κρό­τε­ρου σω­μα­τι­κού βά­ρους και της ιδιαι­τε­ρό­τη­τας του με­τα­βο­λι­σμού τους μπο­ρούν ευ­κο­λό­τε­ρα να πα­ρου­σιά­σουν ση­μά­δια το­ξί­κω­σης. Επι­ση­μαί­νε­ται πως επι­κίν­δυ­να είναι εξί­σου και τα φύλλα και τα λου­λού­δια αλλά και το νερό στο βάζο που είναι το­πο­θε­τη­μέ­νο το φυτό. Εν­δει­κτι­κά ανα­φέ­ρο­νται φυτά που είναι πιο γνω­στά και μπο­ρούν ευ­κο­λό­τε­ρα να συ­να­ντη­θούν στο σπίτι χωρίς φυ­σι­κά ο κα­τά­λο­γος των επι­κίν­δυ­νων λου­λου­διών να πε­ριο­ρί­ζε­ται σε αυτά.

Τέ­τοια είναι:

Αλε­ξαν­δρι­νό, Γκι, Έλατο, κρίνα και γε­νι­κά όλα τα φυτά του γέ­νους lilium, πι­κρο­δάφ­νη, αζα­λέα, σπα­θί­φυλ­λο, του­λί­πα, κυ­κλά­μι­νο, χρυ­σάν­θε­μο, μπι­γκό­νια.

Η πρό­κλη­ση το­ξι­κώ­σης και η έντα­ση και το είδος των συμ­πτω­μά­των που αυτή προ­κα­λεί, σχε­τί­ζε­ται σε με­γά­λο βαθμό με την πο­σό­τη­τα πρό­σλη­ψης, το είδος του ζώου και με τον βαθμό το­ξι­κό­τη­τας του φυτού. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση η άμεση ενη­μέ­ρω­ση του για­τρού του ζώου και η έγκαι­ρη προ­σκό­μι­σή του στο ια­τρείο τις πε­ρισ­σό­τε­ρες φορές φέρει καλά απο­τε­λέ­σμα­τα στην αντι­με­τώ­πι­ση του πε­ρι­στα­τι­κού.

 

Θα πρέ­πει να εί­μα­στε προ­σε­κτι­κοί με το τί θα είναι αυτό που θα ασχο­λη­θεί ο σκύ­λος και η γάτα μας

Γλυ­κί­σμα­τα που πε­ριέ­χουν σο­κο­λά­τα ή όχι, καλό θα είναι να το­πο­θε­τού­νται σε θέση ή σε πε­ριέ­κτη που δύ­σκο­λα θα προ­σεγ­γί­σουν τα ζώα. Είναι πλέον ευ­ρέ­ως γνω­στό, αλλά ακόμη μια ανα­φο­ρά είναι πάντα χρή­σι­μη, πως η ανοχή του σκύ­λου και της γάτας στη ζά­χα­ρη και στο κακάο είναι εξαι­ρε­τι­κά μικρή. Με­γά­λη πο­σό­τη­τα κα­τα­νά­λω­σης συ­ναρ­τή­σει πάντα του σω­μα­τι­κού με­γέ­θους του ζώου, μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει εμ­φα­νή συμ­πτώ­μα­τα όπως υπερ­διέ­γερ­ση, γα­στρε­ντε­ρι­κές δια­τα­ρα­χές, μυικό τρομό αλλά και αρ­χι­κά αφανή προ­βλή­μα­τα που προ­κύ­πτουν από δια­τα­ρα­χή των νε­φρών και του πα­γκρέ­α­τος.

Τρο­φές πλού­σιες σε λι­πα­ρά καθώς και ξηροί καρ­ποί με έμ­φα­ση στα φου­ντού­κια, στο πι­κρα­μύ­γδα­λο και στις στα­φί­δες αν κα­τα­να­λω­θούν θα μπο­ρού­σαν να προ­κα­λέ­σουν έντο­να συμ­πτώ­μα­τα από το γα­στρε­ντε­ρι­κό και το νευ­ρι­κό σύ­στη­μα τόσο στο σκύλο όσο και στη γάτα, ιδιαί­τε­ρα αν αυτά βρί­σκο­νται σε ακραί­ες ηλι­κια­κές ομά­δες. Στα νεαρά ζώα το εν­ζυ­μι­κό σύ­στη­μα δεν είναι ακόμα καλά ανα­πτυγ­μέ­νο και ώριμο να δια­χει­ρι­στεί την πέψη τέ­τοιων τρο­φών αλλά και στα υπε­ρή­λι­κα ζώα εξαι­τί­ας της φυ­σιο­λο­γι­κής κα­τα­βο­λής δυ­νά­με­ων καθώς και της ύπαρ­ξης νο­ση­μά­των που μπο­ρεί να συ­νυ­πάρ­χουν με την ηλι­κία.
Σε αυτό το ση­μείο, θα πρέ­πει να γίνει ει­δι­κή ανα­φο­ρά στα νή­μα­τα και τα δι­χτά­κια που χρη­σι­μο­ποιού­νται στη μα­γει­ρι­κή (πχ: ρολό κρέ­α­τος). Αυτά, μετά την απο­μά­κρυν­σή τους από το φα­γη­τό, απο­τε­λούν μια εξαι­ρε­τι­κή λι­χου­διά για το μικρό μας φίλο. Γι` αυτο το λόγο, θα πρέ­πει κα­λύ­τε­ρα να καί­γο­νται αμέ­σως μετά την αφαί­ρε­σή τους, ή να κό­βο­νται σε πολύ μικρά κομ­μά­τια και να θω­ρα­κί­ζο­νται καλά όταν πε­τιού­νται στα σκου­πί­δια, ώστε ακόμα και αν κατά λάθος κα­τα­πο­θούν, να μην δη­μιουρ­γή­σουν πρό­βλη­μα, είτε στο δικό μας ζώο είτε στο αδέ­σπο­το που επί­σης θα εντο­πί­σει αυτή τη "νο­στι­μιά".

 

Διευ­κρι­νί­ζε­ται πως σκο­πί­μως δεν γί­νε­ται ανα­φο­ρά σε συ­γκε­κρι­μέ­νες τρο­φές μιας και ο κα­τά­λο­γος αυτών που θα μπο­ρού­σαν να προ­κα­λέ­σουν δια­τα­ρα­χή μικρή ή με­γά­λη στο ζώο, είναι μα­κρο­σκε­λής. Για οποια­δή­πο­τε διευ­κρί­νι­ση με αφορ­μή το παρόν άρθρο που σκοπό έχει την υπεν­θύ­μι­ση των πι­θα­νών κιν­δύ­νων, επι­κοι­νω­νή­στε με το για­τρό του ζώου σας ώστε να απο­φευ­χθεί η πα­ρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση και ο άσκο­πος πα­νι­κός.

Καλές Γιορ­τές!

 

 

separator line


ΣΗ­ΜΕΙΩ­ΣΗ:  
contact veterinary scientist

Ο σκο­πός της συγ­γρα­φής των πα­ρα­πά­νω κει­μέ­νων, είναι κα­θα­ρά ενη­με­ρω­τι­κός.
Για να γίνει η ενη­μέ­ρω­ση πράξη φρο­ντί­δας για το ζώο, η συ­ζή­τη­ση και η συμ­βου­λή του θε­ρά­πο­ντα κτη­νιά­τρου είναι από­λυ­τα ανα­γκαία.